Foto: Creil-Bant JO19-1 legt Urk JO19-2 over de knie

Creil-Bant JO19-1 legt Urk JO19-2 over de knie

Onder uitstekende omstandigheden – zonnetje, graadje of 7, al voelde het kouder aan door de wind – floot scheidsrechter Remco Paulusma rond 12.45 uur af voor het treffen tussen kampioenskandidaat Urk JO19-2 en Creil-Bant JO19-1. Urk had de week ervoor met maar liefst 1-8 uitgehaald in Zwartsluis, op bezoek bij het eveneens hooggeplaatste DESZ JO19-1. De spelers van Creil-Bant konden hun borst dus nat maken. Dat werd ze tijdens de wedstrijdbespreking ook ingeprent. De opdracht die het team werd meegegeven was compact spelen. Ook werd de ploeg erop gewezen dat er van iedereen maximale inzet werd verlangd, anders zou het een kansloze middag worden. Maar dat werd het niet…

In de openingsfase was het Creil-Bant JO19-1 dat voorzichtig aandrong. De gasten bleek geen ontzag voor Urk te hebben en legden een paar aardige aanvallen op de mat. Na een kwartier spelen kreeg de uitspelende formatie hulp van de thuisploeg, toen een voorzet van Maarten te Vaarwerk in het eigen doel werd gewerkt door een Urker verdediger. Hiermee kwam Creil-Bant wel wat makkelijk aan een voorsprong. Naarmate de eerste helft vorderde werd Urk JO19-2 de bovenliggende partij. Hoewel het zich nog voornamelijk beperkte tot schoten uit de tweede lijn was de polderploeg gewaarschuwd. De schoten werden steeds gevaarlijker en doelman Rens Harkema – uitgerust met een kek hoofddeksel ter bescherming – moest een paar keer redding brengen. In de laatste tien minuten voor rust leek Creil-Bant te bezwijken onder de Urker aanvalsdrang, het moest maar liefst zeven hoekschoppen in een kort tijdsbestek incasseren. Urk sprong echter slordig met de mogelijkheden om, en zo doorstond Creil-Bant op wonderlijke wijze de belegering. Sterker nog, de oude voetbalwet deed zich weer gelden en zo kon het gebeuren dat op slag van rust een in deze fase van de wedstrijd zeldzame uitbraak van de uitploeg meteen werd omgezet in een doelpunt: 0-2 voor Creil-Bant door Mathijs Wink, die een prima voorzet van de snelle Maarten te Vaarwerk op waarde schatte en de bal beheerst binnenschoot. Waar gezien het spelbeeld een gelijke stand of misschien zelfs een Urker voorsprong logischer was geweest, gingen beide formaties de rust in met een 0-2 stand in het voordeel van de bezoekers.

In de kleedkamer werd er gewaarschuwd dat Urk sterk en vol strijd aan de tweede helft zou beginnen. Er werden maar liefst drie nieuwe spelers ingebracht door de Urker coach, waarvan er twee tot de beteren van het team behoorden. Dat was onmiddellijk te merken, en ook de Urker storm die werd verwacht brak direct nadat de haast foutloos fluitende arbiter de wedstrijd had hervat los. Het was duidelijk dat de wedstrijd in een fase was beland die Creil-Bant vooral diende te overleven. Dat gebeurde met enige mazzel, want uit een kort genomen Urker vrije trap belandde de bal uiteindelijk op de binnenkant van de paal om op curieuze wijze niet over de doellijn te verdwijnen. Urk zette alles op alles om terug te komen in de wedstrijd, het eerste kwartier na de rust speelde zich voor Creil-Bant louter op de eigen helft af. Toch hield de verdediging van de bezoekers, onder leiding van aanvoerder Stef van der Wal en Tom Scholtens, goed stand. Tot veel echt uitgespeelde aanvallen kwamen de Urkers, ondanks het grote veldoverwicht, niet. Dat was mede te danken aan het sterke en resoluut opererende centrale verdedigingsduo.

Na een kwartier ging de Urker storm liggen. De ploeg leek wat geïrriteerd te raken over het uitblijven van de aansuitingstreffer. Een gigantische kans voor Tieme Kramer uit de eerste hoekschop na de rust – hij mikte net te hoog, waardoor de bal kiezelhard op de lat uiteenspatte – markeerde de omslag in de wedstrijd. Creil-Bant kroop uit de schulp, realiseerde zich dat het weer wat grip op de wedstrijd kreeg en het spel verplaatste zich langzaam maar zeker meer richting de Urker helft. Tieme Kramer bleek zijn zinnen te hebben gezet op een doelpunt, een minuut of vijf na zijn bal op de lat was hij met een bekeken poging van afstand weer dichtbij. De Urker reservedoelman – om verder onduidelijke redenen in de rust in het team gebracht – zat er nog net aan en daardoor verdween de bal rakelings over het doel. Intussen had Ferran van Meer in de gaten gekregen dat de keeper vaak op ruime afstand van zijn doel stond geposteerd, tot twee keer toe had hij hem al van grote afstand proberen te verrassen. De derde keer was het wel raak, en hoe! Op schitterende wijze wist Van Meer vanaf de linkerkant de bal van een meter of 25 tot 30 over de doelman te schieten om hem vervolgens met een fraaie boog in de rechterhoek te zien verdwijnen. Een magnifiek doelpunt!

Hiermee was de 0-3 een feit en de wedstrijd beslist. De frustraties aan Urker zijde bereikten hun hoogtepunt en het geloof in een goed resultaat sijpelde weg. Daarmee was de weg vrij voor een heus Creil-Banter kwartiertje. Inmiddels was Niels Scholtens in de ploeg gekomen om tot zijn grote vreugde de rechtsbackpositie in te nemen, iets wat hij overigens uitstekend deed. Urk ging met de moed der wanhoop vol in de aanval, hierdoor ontstond er veel ruimte voor Creil-Bant om eruit te komen. Dit gebeurde een aantal keren via scherpe counters, waarbij de Urker verdediging helemaal stuk werd gespeeld. Op deze manier kwam ook de 0-4 voor Creil-Bant tot stand: Ferran van Meer speelde Tieme Kramer aan, die op zijn beurt Maarten te Vaarwerk – die vandaag echt een plaag bleek voor zijn directe tegenstanders, waarvan de eerste al in de eerste helft werd gewisseld – bediende, Te Vaarwerk bleef rustig en tikte koeltjes de 0-4 binnen. Loon naar werken voor de rappe buitenspeler!

Hiermee was de koek nog niet op, want na een wat mindere periode – mede door een blessure – was het Tieme Kramer die een goed optreden bekroonde met een fraaie treffer. De doelman van Urk JO19-2 bleek hardleers en stond weer eens een meter of vijf voor zijn doel opgesteld. Dit had Kramer al gezien en vanaf dertig meter werkte hij de bal over de tevergeefs graaiende sluitpost heen. En met deze mooie 0-5 was de eindstand nog niet bereikt, de gifbeker aan Urker zijde moest helemaal leeg. Het was al ruim in de extra tijd dat Joost Beugels een hoekschop bijna in het doel werkte, Stef van der Wal was er als de kippen bij en knikte gedecideerd binnen: 0-6. Hiermee was ook de eindstand bereikt, al waren de bezoekers via Niek Oijevaar (onterecht afgekeurde goal) en Joost Beugels (mooie poging van afstand) nog dichtbij een nog grotere overwinning.

Een geweldig resultaat voor Creil-Bant, en een mooie opsteker om de laatste twee wedstrijden van deze najaarscompetitie met goed gevolg af te sluiten. Was het een middag waarin Creil-Bant briljant voetbal op de mat legde? Dat zeker niet! Er is nog veel ruimte voor verbetering, zo mag er wel wat meer aandacht worden besteed aan het combinatiewerk. Wat wel erg positief is te noemen is de beleving waarmee de ploeg deze wedstrijd speelde, en, met name in de tweede helft, de overtuiging en vertrouwen die het uitstraalde. Mooie vooruitzichten voor het jonge team, waar nog veel rek in zit.

Man of the match tijdens de groot uitgevallen overwinning op bezoek aan sportpark De Vormt? Volgens enkele neutrale toeschouwers was dat Maarten te Vaarwerk. Daar zouden ze best gelijk in kunnen hebben, al was het in de eerste plaats vooral een teamprestatie!

Meer verslagen van Creil-Bant JO19-1

Onze website sponsoren